Cezerye tatlısını hiç denediniz mi? Türkiye'nin güneyindeki Mersin bölgesinden bir spesiyalite olan Cezerye, kurutulmuş hindistan cevizi gevreği ile kaplı, havuç, fındık ve şekerden yapılan lezzetli bir şekerlemedir. Çok lezzetli ve tamamen sağlıklıdır. Ayrıca iyi bir afrodizyak olarak da bilinmektedir.

Kökenlerim Türkiye'nin güneyine, Antakya'ya kadar uzanıyor. İşte tam bu yüzden, bu yörenin yakınlarındaki Mersin bölgesinden bir tatlı olan Cezerye’yi sıkça deneme şansı bularak büyüdüğümü söyleyebilirim. Bu inanılmaz lezzetli ve sağlıklı atıştırmalık Cezerye, her ne zaman misafirliğe gitsek ikram olarak hep masada hazırdı ve işte bu yüzden evde olduğumda tatlıyı kendim yapmayı hiç düşünmedim aslında.

Ancak, yurtdışında yaşıyorsanız ve bu şahane ikramlara erişemiyorsanız, bunu kendiniz yapmayı denemek için yeterince cesaretiniz ve sebebiniz var demektir, tıpkı ev yapımı Türk Lokumu yapmaya cesaret etmek gibi. Tabi bu noktada, Cezerye'nin, lokum yapımına göre daha kolay, hafif ve eşit derecede lezzetli olduğunu size söylemekten mutluluk duyduğumu bilmelisiniz. Cezerye, geleneksel olarak fındıkla yapılmaktadır. Buradaki Cezerye tarifim için ceviz kullandım ve gerçekten çok lezzetli oldu. Benim minik afacanlar bayıldılar bunlara.

Evet, havuç gerçekten de hiç bu kadar tatlı olmamıştı doğrusu. Umarım bu enfes havuçlu tatları yapmayı kendi kendinize evde dener ve gidip ailenize, arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize ikram edersiniz.

Cezeryeyi bir hafta süresince hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz. Şimdi tarife geçelim.

Tarif:


Ev Yapımı Cezerye: Karamelize Havuç Ezmeli ve Cevizli Lokum

Mersinden; lezzetli ve sağlıklı, karamelize havuç ezmeli ve cevizli bir tatlı bu. Umarım bu nefis havuç lezzetini yapmayı deneyerek, onları kendinize, ailenize ve arkadaşlarınıza ikramda bulunma şansını elde edebilirsiniz. Cezeryeyi bir hafta süresince hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.


Malzemeler:

3 orta veya büyük havuç (yaklaşık 400 gr), temizlenmiş ve rendelenmiş.

200 gr/ 1 bardak beyaz şeker (veya 1 ¼ bardak kahverengi şeker)

50 gr cevizi küçük parçalar halinde doğrayın.

1 su bardağı su.

50 gr-1/3 su bardağı kurutulmuş hindistan cevizi gevreği, süslemek için.

Cezerye küplerini, veya dilerseniz toplarını, şekillendirmek için su kasesi.

 

Yapılış Talimatları:

1-Rendelenmiş havuç, ½ su bardağı su ve şekeri geniş, ağır bir tavaya yerleştirin.

2-Ağzı açık ve sık sık karıştırarak orta ateşte pişirin. Bu şekilde yaklaşık 30 dakika veya içerideki tüm sıvı buharlaşana kadar karışımı ocakta pişirin.

3- Yarım su bardağı suyun geri kalanını da karıştırın ve sürekli olarak karıştırarak orta ateşte tekrar pişirin (havuçlar kendi suyunu da salıverir, bu nedenle sıvıyı yavaş yavaş katmayı tercih ediyorum, böylece havuçlar cıvımıyor).

4- Bütün meyve suyu buharlaşıp havuçlar yumuşayana kadar pişirin, bu işlem 30 dakika daha devam eder. Karıştırma kaşığınızı kullanarak, pişmiş havuçları topak topak macun haline getirin. Ayrıca bu süre zarfında kalınlaşmalı, karamelleşmeye başlamalı ve yapışkanlaşmalıdırlar. (yapışıp yapışmadığını parmaklarınızın arasına alıp test edebilirsiniz). Ateşi kapatın.

5- Kıyılmış cevizleri havuç macununa ilave edin ve iyice karıştırın. Karıştırma kaşığınızı tekrar kullanarak, hepsini iyice karıştırın ve kalın bir macun haline getirin.

6- Küçük bir dikdörtgen tabak veya tepsiyi folyo kağıtla örtün. Havuç hamurunu sık aralıklarla eşit boyutlarla tepsiye yayın ve yaklaşık 1,5 cm yüksekliğinde bir görüntüye ve sağlam bir şekle sahip olmalarını sağlayın.

7- Streç bir film ile üstünü örtün ve karışımı 2 saat süresince buzdolabında beklemeye alın.

8- 2 saat sonra, havuç ezmesini şekillendirmeye başlayın. Yanınıza bir kase su alın. Ellerinizi ıslatın ve bir tatlı kaşığı alın. Ardından ezmeyi küçük yuvarlak toplar haline getirin veyahut bıçağınızı ıslatın ve küçük kareler halinde hamuru kesin.

9- Kurutulmuş hindistan cevizi parçalarını kuru bir yüzeye yayın ve havuç toplarını-karelerini kaplamak için üstünde gezdirin.

10- Cezeryeniz ikram etmeye hazır. Cezerye tatlınız bir hafta boyunca hava geçirmez bir kapta kalabilir.

  • Posted By : Editör
  • Mar 13, 2019
  • Category: Blog
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Image
Image
Image