Pekala kabul ediyorum; burada bahsedeceğim tatlı aslında kendi yaptığım bir şey değil. Ve bu yazıda kendim denediğim bir tarif vermeyeceğim sizlere; ama yine de yazının sonunda bir tane tarif ekleyeceğim. Bugünkü yazım, bir çeşit inceleme yazısı gibi olacak aslında. Türkiye'nin güneyinde yer alan Mersin şehrindeki küçük bir kasaba olan Tarsus’ta yaşadığım için Türkçe’de ‘Cezerye’ adı verilen bu inanılmaz tatlı atıştırmalıktan bahsetmek istiyorum biraz. Cezerye, esasen Tarsus ve Mersin'den çıkan özel bir tatlıdır. İnsanlar, bu yöreleri ziyaret ettiklerinde yanlarına tatlı almak ve arkadaşlarına da götürmek için genelde Cezerye satın alırlar. Benim ailem orada yaşıyor ve bizleri ziyaret ettikleri vakit her zaman bizim için bir paket getirirler.

Mersin’de cezerye yapan ve satan birçok dükkan var açıkçası, ancak bir tanesi var ki, o da “Cankur” firması. İlk bakışta, göze çok basit bir havuç tatlısı gibi gelebilir bu; fakat farklı dükkanlar tarafından üretilen cezeryenler arasında kesinlikle bir lezzet farkı olduğu da aşikar. Şimdiye kadar, açıkçası birkaç farklı cezerye tatma şansım oldu ve Cankur tarafından yapılan cezerye kesinlikle en lezzetli olanı diyebilirim. Maalesef tüm tarifi vermiyorlar, meslek sırrı olarak saklıyorlar cezeryelerinin tarifini. Haklılar da doğrusu. Tarifini istediğinizde ise; sadece havuç, şeker pancarı, ve fındık karıştırdıklarını söylüyorlar size. Aslına bakarsanız, bundan daha fazlası olduğuna kesinlikle eminim ben.

Özellikle bu tatlı ve şekerleme dükkanını sevmemin bir başka nedeni de; çok güzel cezerye paketlerinin olması. Kapağını açtığınız anda Mersin yöresinde yer alan önemli ve turistik mekanların güzel fotoğraflarını görüyorsunuz. İsimlerini vereyim size buyrun: Soldan sağa; Kleopatra Kapısı, Ulu Camii, Aziz Paul (Saint Paul) Kuyusu ve Donuktaş Roma Tapınağı. Her yıl, bu yerleri görmek için birçok turist Mersin’i ziyaret ediyor. Aziz Paul Kilisesi ise bu saydıklarım arasında en çok çekiciliğe sahip olanı. Bu fotoğrafları tatlı paketlerine şirin bir tasarımla yerleştirmenin çok hoş bir fikir ve iyi bir detay olduğunu düşünüyorum açıkçası.

Sadece bu da değil, Cankur dükkanı size tatlıyla birlikte, cezeryenin kökeni hakkında bilgiler veren bir kitapçık da veriyor. Bu kitapçıklarda; Aziz Paul Kuyusu, Aziz Paul Kilisesi, Kleopatra Kapısı, Eshab-ı Kehf (yedi uyuyanların mağarası), Lokman, Şahmaran Efsanesi gibiTarsus tarihine ait kültürel miraslar hakkında bilgiler bulabiliyorsunuz.

Peki Cezerye nedir? Bu kitapçıklardan alıntı yaparak size anlatmaya çalışayım.

Tarsus'ta yaşayan “Bilge Lokman Hekim” tarafından hastalara önerildiği iddia edilen söylentilere göre; verilen Cezerye, iyileştirici etkisinin yanı sıra, oldukça besleyici ve afrodizyak bir etkiye de sahiptir. Ana maddesi havuç olan Cezerye, kuru fındık ve baharat birleşimlerinden oluşan bir dizi mineralin yanında, A1, B1, B2 ve E vitaminlerini de içermektedir. Ayrıca cezerye, kolesterol de içermez.

Kitapçıkta, Cezerye'nin kökü olan Cezer'in Arapçada havuç anlamına geldiği yazıyor. Dolayısıyla, Mersin’in bazı bölgelerinde hala hatrı sayılır bir Arap nüfusu olduğu için Araplar tarafından icat edilmiş de olabilir. Bu kitapçıkta yazılmamakla birlikte, ben buna rağmen cezeryenin tatlılığının, baharatların özel karışımında saklı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu baharatların bir sırrı olduğu aşikar ve çok da herkese uluorta söylenmiyor bu sır. Ancak babam; tarçın, zencefil, zerdeçal ve karanfil içerdiğini söylüyor. Belki de bu baharatların miktarlarıdır cezerye lezzetini belirleyen kim bilir. Ayrıca; ceviz, antep fıstığı ve fındık (favorim fındık) çeşitleri de var cezeryenin. Cezerye, büyük parçalar halinde (benim paketimdeki gibi), dikdörtgen veyahut kalın çubuklar halinde (sizin için bulduğum tarifin resminde olduğu gibi) satılmaktadır.

Cezerye, genellikle dükkanlardan satın alınmakta ve yukarıda belirttiğim gibi; her cezerye aynı tadı vermiyor malesef. Bu yüzden bu tatlıyı evde yapmayı denemek biraz riskli gibi. Bu tatlı türü için ‘ev yapımı yiyecekler her zaman iyidir’ fenomeni işe yaramıyor malesef. İşte tam da bu yüzden, cezeryeyi evde kendim yapmayı hiç denemedim. Şükür ki onları burada, hemen yanımızda satın alabilecek kadar şanslıyız biz. Belki Türk yemekleri satan ve internette satış yapan Cankur sayesinde bulabileceğiz cezeryeyi. Güzel haber; yukarıda, yazımın en başında belirttiğim gibi sizin için bir cezerye tarifi aradım ve güzel bir tane buldum. Cezeryeyi evde kendiniz yapmayı denemek isterseniz eğer, işte detaylar:

Cevizli Cezerye Tarifi: 24 kişilik servis için

İçindekiler:

* 400 gram havuç
* 200 gram şeker
* 100 gram ceviz(çekilmiş)
* Rendelenmiş hindistan cevizi
* Biraz su

Yapılışı

1-Havuçları rendeleyin ve büyük bir tencereye koyun.

2-Şekeri az bir suda eritin ve kabın içine dökün. Orta ateşte kaynatın. Havuçlar ayrıca içindeki meyve suyunu da pişerken serbest bıraktığı için, içeriye çok su dökmeyin. Gerektiğinde az miktarda sıcak su eklemek her zaman daha iyidir.

3- Havuç eriyene ve sakız kalınlığına ve kıvamına ulaşana kadar ara sıra karıştırarak ocakta kaynatın. Hazır olup olmadığını anlamak için; bir kaşıkla küçük bir parça alın ve baş parmağınız ve işaret parmağınız arasında bu parçayı yuvarlayın. Eğer yuvarlamayı bıraktığınızda bir parmağınıza yapışıyorsa pişme tamamlanmış demektir.

4- Karışımı ateşten alın, ardından ufalanmış cevizleri kabın içine atın ve iyice karıştırın.

5- Tezgahı ıslatın ve üzerine havuç ezmesini dökün.

6- Bir spatula ile karşıma dikdörtgen bir şekil verin. Çok ince yapmayın biraz kalın olsun. Dinlenmesi ve soğuması için biraz zaman verin.

7- Yeterince soğuduğunda; bıçağınızı ıslatıp dikdörtgen şeklinde karşımı kesin. Keserken bıçağı sık sık ıslatın, aksi takdirde üzerine tatlı yapışacaktır ve kesilmesi zorlaşacaktır.

8- Son adım olarak ise; havuçlu tatlınızı rendelenmiş hindistan cevizi ile kaplayın. Ardından servis yapın.

Afiyet olsun!

  • Posted By : Editör
  • Mar 22, 2019
  • Category: Blog
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Image
Image
Image