Hindistan cevizli ve havuçlu bir tatlı olan Cezerye’nin tarifi Mersin’den çıkmış olsa da; aslen ve muhtemelen “cezerye” kelimesi Arapçada havuç anlamına geldiği için, Cezerye bir Arap tatlısıdır diyebiliriz.

Bu tarifin içine bisküvi eklenebilen başka bir tarif çeşidi daha var aslında. Ancak bu tarif, Mersin'de hazırlanan cezeryenin orijinal halidir. Bisküvi olmadığından dolayı, daha sağlıklı ve daha az kalorilidir. Zaten her iki yöntem de size oldukça yüksek bir enerji verecektir merak etmeyin. İşte tarif:

Ön bilgi:

*Burada elbette temel bileşen havuçtur. Havuç parçalarını soyun, kesin ve kolayca işlenene kadar kaynatın.

*Püre haline gelinceye kadar pişirin ve ardından, bütün havuç suyu buharlaşıp yapışkan hale gelinceye kadar baharat ve nişasta ekleyin. Hazır olup olmadığını test etmek için; parmaklarınız arasına karışımdan küçük bir miktar alın. Eğer havuç karışımı, parmağınızı ayırdığınızda parmaklarınızdan birine yapışıp kalıyorsa, bu durum, karıştırmayı durdurabileceğinize bir işarettir. Cezeryede çok fazla baharat var ve bunları mümkün olduğu kadar içine koymaya çalışın, ancak birkaçını koyamazsanız bu büyük bir problem yaratmaz elbette.

Sonra yine karışım ılıkken, kıyılmış cevizle karıştırın. Karışımı tepsiye yaymak çok kolay değil. Hindistan cevizi parçalarının üstüne karışımdan küçük parçalar halinde koymak genelde en iyi yoldur. Sonra bu parçaları bir bıçakla eşit şekilde düzleştirin. Ellerinizi kullanmayın, macun oldukça yapışkandır. Düzleştirme bitince tekrar hindistan cevizi parçalarıyla etrafını kaplayabilirsiniz.

Cezeryeyi bir gün bekletip ertesi gün tadına bakmak çok daha iyi sonuç veriyor. Bu yüzden buzdolabında onu saklamanızı öneririz. Islak bıçakla kesmenizi ve daima buzdolabında saklamanızı öneririz. Artık servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!


CezeryeTarifi: Havuç ve Hindistan Cevizli Tatlı –Cezerye

Lezzetli ve sağlıklı havuç ve hindistan cevizli şekerleme.

Porsiyon Hazırlama Süresi: 1 büyük servis tepsisi 5 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

* 1 kg havuç

* 200 gram şeker

* 150 ml su

* 120 gram ceviz- hafifçe ezilmiş

* 1,5 tatlı kaşığı bal

* 4 karanfil -ezilmiş

* 1 tatlı kaşığı baharat

* 1 tatlı kaşığı tarçın

* 1 tatlı kaşığı zencefil

* 1/2 tatlı kaşığı zerdeçal

* 2 çorba kaşığı mısır nişastası

* 2 çorba kaşığı su nişastası -eritilecek

* 50 gram (veya 60-65 gr) hindistan cevizi gevreği

* 1 büyük servis tepsisi


Yapılışı:

*Havuçları yıkayın ve ardından soyun. Daha hızlı pişirmek için 5-6 rastgele boyutlu parçalara bölün.

*Yaklaşık 150 ml su ilave edin ve bir hazneli tencerede veya 250 ml su içinde normal bir tencerede pişirin ve kolayca karışana kadar pişirin. Hazır olduğunuzda varsa kalan suyu boşaltın.

*Havuçları ezmek için bir el blenderı kullanın. Hala parçacıklar kalmışsa eğer, ince bir tel kevgir kullanarak onlardan kurtulmanız gerekebilir. Başka bir tencere içine bir kevgir yerleştirin ve tüm havuçları bu kevgirin içine dökün.

*Ardından, havuçlar yeni kabın içine düşene kadar yavaşça karıştırın.

*Yine tencereyi ateşin üzerine koyun ve orta ateşte püre havucu pişirmeye başlayın. Sürekli karıştırın, böylece havuçlar kabın üzerine yapışmaz ve kahverengimsi olmazlar.

*Bu arada şeker, bal ve bütün baharatları içine ekleyin. Havuçların tüm suyu buharlaşana kadar devam etmeniz gerekmektedir. Bu işlem 30 dakika kadar sürebilir.

*Nişastayı küçük bir kasede 1-2 çorba kaşığı suyla karıştırın ve iyice eritin. Birkaç kaşık havuç ezmesi de içine ekleyin ve küçük kabın içinde bunları karıştırın. Ardından nişastalı suyu ana kabın içine ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

*Havuç suyu tamamen yavaşça gittiğinde, karıştırmaya devam ederken nişastalı suyu ilave edin ve karıştırın.

*Karışım yapışkanlaşıp kalınlaşana kadar karıştırmaya devam edin. Karıştırmakta zorlanmaya başlamalısınız.

*Kaba ceviz parçalarını da ekleyin ve iyice karıştırın.

*Bir tepsinin içine bolca hindistan cevizi gevreği parçalarını dökün. Ardından, havuç ezmesini eşit şekilde tepsiye yayın. Havuç karışımını, yanları düz olacak ve çok fazla kalın olmayacak şekilde yarı kalınlıkta tepsiye iyice yayın.

*Ardından tepsideki karışımın üstüne, elinizde kalan hindistan cevizi gevreklerini serpin. Sonrasında ise tepsiyi buzdolabına koyun.

*Cezeryenizi soğuk olarak servis yapın. Servisten bir gün önce hazırlar ve buzdolabında saklarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.


Afiyet olsun!

 

  • Posted By : Editör
  • Mar 22, 2019
  • Category: Blog
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Image
Image
Image