Türkiye'nin güneyinde yer alan ve binlerce yıldır medeniyetlerin adeta merkezi olan Mersin şehri, gerçekten de çok çeşitli lezzetler sunuyor ve zengin mutfağıyla dikkatleri her zaman üstüne çekiyor.

Mersin, Türkiye'nin güney doğusundaki illere yakın olduğu için, köklü bir kebap geleneği de sahip. Ayrıca Akdeniz iklimi sayesinde de, en kaliteli zeytinyağlı ve gayet hafif Akdeniz yemeklerini Mersin’de bulmak mümkün.

Ancak, özellikle Tarsus'u ve dolayısıyla Mersin'i özel yapan şey, esasen, sunduğu tatlılardır.

Cezerye; karamelize havuç, rendelenmiş hindistan cevizi ve kavrulmuş ceviz, fındık veya antep fıstığı ile yapılan geleneksel bir tatlıdır. Havuç yerine incir ile yer değiştiren bazı tarifler piyasada mevcut olsa da, tatlının ismi yine de Arapçada "havuç" anlamına gelen "cezer" kelimesinden geliyor ve Cezerye olarak anılıyor.

Evinizin rahatlığında bu tatlı ezmenin tadını çıkarmak istiyorsanız eğer, bunu tek başınıza yapmak oldukça kolaydır. İşte tarifi:

Tarif:

*Öncelikle; beş bardak rendelenmiş havuç, bir buçuk bardak şeker, tatlı bisküviler, yarım bardak ezilmiş fındık, yarım bardak ezilmiş ceviz, biraz vanilya ve rendelenmiş hindistan cevizine ihtiyacınız var.

*Rendelenmiş havuçları bir tencerenin üzerine koyun ve şekeri üzerine dökün. Şimdi havuçlar havlanıncaya kadar şekerli olarak iyice karamelize edin.

*Karamelizasyon işlemi bittikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve fındık, ceviz ve vanilyayı içine ekleyin. Karışımı iyice karıştırın.

*Sonra tekrar ocakta koyun ve bir süre daha pişirin. İşiniz bittiğinde karışımı soğumaya bırakın.

*Soğuduktan sonra bisküvileri küçük parçalara ayırın, karışıma ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımın bir kısmını alın ve avuçlarınızla yuvarlak bir top şekli verin. Bu toplardan biraz daha yapın ve rendelenmiş hindistan cevizine bandırın, işte hazırlar!

Cezeryenizin tadını çıkarmanın ve sevdiklerinizle bu tadı paylaşmanın zamanı geldi. 

Afiyet olsun!

  • Posted By : Editör
  • Apr 02, 2019
  • Category: Blog
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Image
Image
Image